Telemarksvise

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Blandt «Fjellstugus» nutar aa fossænes sus
der bjørka i liæne pralar,
sjå der æg e fødd aa der stænne mitt hus
i Telemarks vænaste dalar!
Aa der vil æg leva, ja der vil æg døi -
aa der har æg væld mæg ei ljoshaara møi,
aa aller paa valje æg træga.

Der ligge du Gaukstaa, mitt stautaste fjell
som taarn paa ei kjæmpeleg kjørkje.
Naar kvellen om sommaren breier sitt tjell
i dalen me skuggar aa mørke,
da spire ditt glinsar mot himmelens sky,
aa høgt aaver fjell, aaver skogar aa by,
dæg sjømannen helsar paa have.

Der reist' æg te sæters me børse aa lur,
i skogen saang trosten aa duva.
Der skaut æg ein bjønn i den brattaste ur,
aa vifta te Svaanau me luva.
Der vækste mitt mot, der mi bringe blei varm
naar langt ut paa natta æg heldt i min arm
i dansen den finaste jenta.

Om sommaar'n æ høgti baa dagar aa naatt,
budeia paa luren sin tutar!
Aa nykkjen han spelar i fossen sin slaatt,
de ljomar i skogar aa nutar.
Aa djupt uti skogens de krusute bla
der synge naa huldra sitt kjærleghets kva,
der orren aa duva dei kurrar.

De laagar som sola i morgonens glans,
naar snofonn i vatne seg speglar.
Der lyngblommen fletter sin ljosraue krans
kring tjønna, der sjølomen seglar.
Ja, her byggjer Jonsok sin lauvsal paa fjell
som lyser a solgull hver einaste kvell
aa lugtar a bjørk aa a hæggen.

Aa vintern i fjellstugo æ naa saa fin,
sjaa mørkeblaa himmell'n gvølver
sitt skjønne tak aaver den snogvite tinn,
aa ljose i rimlauve skjælver.
De hænge som dufsar a blom paa hvert tre,
aa fossen har bygd sæg ei kjørkje i le
a stupe me blaagrøne stolpar.

Der bær enno bonnen si kufte saa varm,
lik fjelle me søllgvite tøppar;
Der glinsar au sølju paa jentunes barm,
a helse aa glæe ho hoppar.
Der hører du enno dæ gamaldags maal -
der hænger paa væggen dæ arvade staal
me bloflekkjer, rusta paa blae.

Ja, Telemark! du fine, du herlege land,
me fossedur i skogar aa dalar.
Æg elskar ditt fjell me ditt vatten aa strann
aa blomar paa jore som pralar!
Ja, der vil æg leva, ja der vil æg døy,
saa roleg som fuglen paa fjellvatnes øy
æg lever der alle mine dagar.