Uret

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Jeg sitter her fattig og mørk og stur.
Mit ur -

I onde og blide, i alle slags kaar
fulgte det mig fra aar til aar.
jerte mot hjerte. Én blir saa vant
til at ha, hvad man har. Det gir sorg iblandt.

Et hjerte av guld, som slog mot mit.
Og selv da det var blit gammelt og slitt,
banket det for mig fra gry til kveld
lydløst, men trofast allikevel.
Taktfaste, trofaste hjerteslag
hele den lange, utslagne dag.

Og vaaknet jeg urofyldt, angstbesat
op en svart, en bundløs nat
og hørte mit hjerte skjælvende slaa,
straks var det et andet, som ogsaa slog:
Tik-tak. Tik-tak.
Mig var det, som fjernt jeg en lysning saa.
Over mit sind faldt den andens ro.
Tørhænde jeg smilte. Og uten frykt
sovnet jeg ind, dypt og trygt.

Ikke saa galt som vi gjerne tror,
naar rundt os kvælende mørket gror.
Endog det trætteste mørke har bund.
Dér sitter med utaalmodig mund,
med sitrende sjæl i barnets drag
en frelser. Det er den nye dag,


Én bør være snild mot det uret, en har.
Det taaler saa litet. Vær kok og vaer!
Maa stelle litt for det, passe og gi
det litt av sin omsorg, kort sagt staa det bi.
Et hjerte er en saa kostelig ting,
men skrøpelig ogsaa -

Og nu er tilslut mit ur gaat itu.
Du var mig en god veninde, du!