April i Vestre Aker

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
In memoriam: Henrik Wergeland.

En solbakke, hvori
jeg drømmene døser
og plirrer med øiet
mot skyernes skin . . .
Der silrer en vaarbek,
der dirrer en lerke,
en løvetand flammer
sig ind i mit sind.

Saa vidt har jeg færdes,
men skulde dog mene
jeg kjender hver aasrygg,
hver skogrand fra før,
hvad enten de stiger
i høstdagens farver,
hvad eller de hviler
i sommernatsslør.

Som gut har jeg tumlet
her dagstøtt om vaaren
og lyttet til rytmen
i fjeldbækkens spil.
Lik solskyer jaget
hans dikte i sindet
og løftet min tanke
og tændte dens ild.

Den første av blomster,
som blaante bak sneen
og ydmykt forkyndte
sin ankomst, var hans.
Og kampen, som dengang
bar storm over landet,
hans liv gav den kræfter,
indvielse, glans:

Bestraalede tider,
da sindet i andakt,
i harm eller smerte-
tung jubel var med,
da jorderiks guder
selv tok mig i haanden
og gav mig til eie
det beste, jeg vet!

I solbakken laa han
med hvilende aasyn,
med skuende øine
og haand under kind . . .
Der silret en vaarbæk,
der dirret en lerke,
en løvetand flammet
sig ind i hans sind.

Men under ham byen,
hvor fiender og venner
paa gatene møttes
i tvedrakt hver dag,
den by, av hvis tanker
ham morgenen vakte,
da vaarblaa den glitret
og lo fra hvert tak.

Han lyttet til bækken,
han smilte til blomsten,
han drak av hver luftning
et nysprunget blad,
mens frem og tilbake
i sjælen det strømmet
og vuggede fruktbart
et lysegrønt kvad.

Som toner, der risler
i blaaklokkens indre
han hørte det bølge . . .
Saa bruser det ud.
Det er, som i lovsang
han omfavne kunde
naturens, den gavmildt
fornyende gud.

Det strømmer imot ham
fra skyene, luften,
det skiller sig, samles
og blir til et kor
av røster, som bærer
ham høit over jorden,
dit evighetsblomster
paa engene gror.

Saa nedad mot byen,
hvor vennerne smiler,
hvor fienderne skuler
og spottefuldt ler;
han ser dem slet ikke,
skjønt aapent hans øie,
av lystaaker blendet,
et himmelsyn ser.

Og aapen gaar fjorden
med solhvite skyer,
som driver for binden
i sommerlig mak . . .
Jeg plirrer mot glansen
og synes jeg kjender
omkring mig et pust av
hans guddom idag.

Saa vidt har jeg flakket,
har svelget og tumlet --
Et steds har man røtter:
Her hører jeg til!
Og bedre end sydens,
de mættede farver,
jeg fatter dog længslen
i fjeldbækkens spil.

Vær hilset min rede
fra barmdommens dage,
hvor vingene straktes
og tanken tok flukt!
Se, nu er din snger
paany vendt tilbake,
skjønt stækket og tæmmet
av aarenes tukt!

Vær hilset av hjerte
du guldblomst, som flammer
med bud fra min fortid,
dens helter og h a m,
som baade var lerke
og vaarbæk i landet,
som altid bar vinger
og aldrig blev tam!