Claus Fredinand Tønder, artillerikapitain
Carl Johan ei venter længe
paa de hvide
Stjerne-Enge
før han faaer en Helt ved Side.
Brave, ærlige Claus Tønder!
Skyggers Række
Du begynder,
som med Carl vil didhen trække.
Og et Hjerte vist hos Ingen
mere modigt
slog i Bringen,
mere fyrigt, skjøndt koldblodigt.
Frederikssteen om Ham kan melde;
Ham, den Kjække,
Haldens Fjelde
ønske at de kunde dække.
Om ei Glemsel Alting rammer,
Borgen minde
maa i Flammer
brave Tønder paa dens Tinde.
O dengang Hans Øie brændte
som hans Klinge,
som den tændte
Lunte, Han i Haand mon svinge!
"Fagrest Yngling var han" -- kunde
mange blide
Kvindemunde
hviske om fra Gammeltide.
"Barns Gemyt i mandigt Hjerte" --
saa bekræfter
i sin Smerte
Hun, der sidder ene efter.
"Stolteste iblandt Soldater,"
saa bevidne
Kammerater,
de, hvis Haar forlængst alt hvidne. --
Se ham hist paa Batteriet
ufortrøden!
Ei fortiet
være Sandheden af Døden!
Livet fyldte i hans Bæger
besken Drikke;
Døden kvæger.
Ve, Troløse! gjør du ikke!
Død! o bedste Herrens Sendte!
Ham, som blegned
her, Du kjendte;
sanddru Du hans Billed tegned.
Du, først Du ham ret betænkte,
Æresgaven
Du ham skjænkte:
disse sidste Skud ved Graven!