Da Georg Bandes døde

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Derute hven nordosten kveldsskarpt. Og jeg stod
i vinduet og saa, hvor sneen pisket
forbi en lyktestolpe i dens søilero.

Et budskap hadde slaat mig. Hjertet stanset.
Den siste av min ungdoms mestre død!
Det kom til mig saa brat, at knapt jeg sanset

Da jeg var gut, tok mestren mig ved haand
og førte mig fra land til land, hvor øine
saa paa mig spillende av vidd og aand.

Ufattelig! Jeg stirret frem og hvisket:
Den siste av min ungdoms mestre død!
mens utenfor i gaten sneen pisket.

Et lys, som fra min ungdom hadde brændt,
et baal, som pustet gnister op mot natten,
var slukt for ikke mere at bli tændt.

Med hat til alt det flyktige og lette
stod han i stormen trodsig, rank og haard,
en søile, samlende det maalløst spredte.

Fra fjeld og vidde og fra svarten sjø
seg fattigslig nu mørket ind i gaten . . .
Den siste av min ungdoms mestre død!

Da - som jeg stod der avspændt, smertebundet -
sprang ut av mørket pludselig en gnist.
Saa trolldomspludselig. Verk av sekundet.

Mig fôr det hett til hjertet. Og det kjendtes
som bud fra ham. Og var dog intet andet,
end at i skumringen en lykte tændtes.

Et lys, som skinnet rolig, trygt og fast:
Løft hodet, mand! Spænd viljens rygg i stormen
og kjemp dig frem mot sneens tunge kast!