Hans Øvergaard

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

NATIONALREPRÆSENTANT, KAPITAIN. (Cross.png 17. MAI 1840.)


Var der ikke Vemod nok
      i din Susen før,
Østerdalens Furustok?
Sorg i Flodens Sang, og Kummer
      for din Bondes Dør?

Var der ikke nok tilforn
      Tungsind, Skræk og Død,
Blaamyr, i dit Jægerhorn,
naar dets lange, hule Toner
      frem af Skoven brød?

O, endskjøndt du freidigt klang,
      som om i dit Bryst
Sejrens eget Hjerte sang,
jamred altid dog en Smerte
      i din Jubels Lyst.

Men nu lyder ene Hiin,
      uden Sejersrøst!
Myrd da, Horn, med dine Hviin
Skovens rædselsfulde Echo!
      Bor dem i dets Bryst!

Thi det vilde være fælt,
      fra den dybe Skov,
tusindmælet, gjenbesjelt,
Hornets Klagehyl at høre
      for sin bedste Helt.

Ak, den mørke Furuhal
      langsmed Glommens Strand,
dybe, gamle Østerdal
har sin egen høje Klage
      for sin bedste Mand!

Gjennem hele Østerdal
      lyder Klagen da.
Dybe Støn fra Skovens Hal
svare Hornets hule Jamren
      overaltifra.

Med dit høje Drapa bland
      dig, min Sørgesang!
Ak, et Vivat for hans Land
i hans Hjerte fanged Døden
      før det fik sin Klang!

Harpe, Sorg af Hornet lær!
      lær dens Røst det af!
Aldrig Musen mere nær
Himlen knæler, end paa denne
      ædle Normands Grav.




Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.