Ja, vi elsker

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

SANG FOR NORGE

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem
furet, veirbidt over vandet
med de tusen hjem;
elsker, elsker det og tænker
paa vor far og mor
og den saganat, som sænker
drømme paa vor jord.

Dette landet Harald bjerged
med sin kjæmperad;
dette landet Haakon verged,
medens Øivind kvad;
Olav paa det land har malet
korset med sit blod,
fra dets høie Sverre taled'
Roma midt imod.

Bønder sine økser brynte,
hvor en hær drog frem;
Tordenskjold langs kysten lynte,
saa den lystes hjem.
Kvinder selv stod op og strede,
som de vare mænd;
andre kunde bare græde;
men det kom igjen!

Vistnok var vi ikke mange;
men vi strak dog til,
da vi prøvdes nogle gange,
og det stod paa spil;
ti vi heller landet brændte,
end det kom til fald;
husker bare, hvad som hændte
ned paa Fredrikshald.

Haarde tider har vi døiet,
blev tilsidst forstødt;
men i værste nød blaaøiet
frihed blev os født.
Det gav faderkraft at bære
hugersnød og krig,
det gav døden selv sin ære -
det gav forlig!

Fienden sit vaaben kasted,
op visiret for;
vi med undren mod ham hasted;
ti han var vor bror.
Drevne frem paa stand af skammen
gik vi søder paa
Nu vi staar t r e b r ø d r e sammen
og skal saadan staa.

Norske mand i hus og hytte,
tak din store Gud!
Landet vilde han beskytte
skjønt det mørkt saa ud.
Alt, hvad fædrene har kjæmpet,
mødrene har grædt,
har den Herre stille lempet,
saa vi vandt vor ret!

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem
furet, veirbidt over vandet
med de tusen hjem.
Og som fædres kamp har hævet
det av nød til seir,
ogsaa vi, naar det blir krævet,
for dets fred slaar leir!


Lydfiler

Carsten Woll

  • (Carsten Woll, Foreign Blue Amberol record release: Norwegian series, 1920)

Hjalmar E. Rören

  • (Hjalmar E. Rören, 1906/1907, Edison Gold Moulded Record)

Andre utgaver





Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.