Jordbeskrivelse (geografi)
JORDEN
Den Jord, hvorpaa vi Alle vandre,
en Kugle er, som de Stjerner andre;
som Ballen næsten rund og hvalt.
Men det er endnu langtfra alt.
Af Land og Vand bestaaer det Hele.
Alt Landet kalder man Verdensdele:
Europa, Asia og Afrika,
Amerika og Øverd'nen Australia.
Og de indeholde Fastland og Søer,
Oceaner, Floder, Stræder og Øer,
Halvøer, Bjerge, Fjorde og Viger.
Forbjerget langt ud i Havet stiger.
I Riger Fastlandet ud man skifter,
og Riget i Provindser Amter og Stifter.
Folkeslag leve glade deri
naar de ere flittige, kloge og fri.
-- Det er nu en Stump af min Geografi.
NORGES GRÆNDSE
Et Fædreland fik jeg i Vuggegave
saa godt som ikke Alle det have.
Nordsøen ombruser dets vestre Kyst,
i Iishavet bader Nordkap sit Bryst.
I Øst det fast med Sverige hænger,
men Kjølens Fjeld mellem begge stænger.
Sydud de danske Øer flyde.
Jeg bytter ikke med Svensk og Jyde.
Slå på automatisk oppdatering av kommentarer