Petter Dass

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Petter (Pettersen) Dass (født ca. 1646[1], død 17. august 1707[2]) var en norsk teologi og dikter. Han var sogneprest til Alstahaug i Nordland.

Kjent for[rediger]


  1. Fødselsåret er usikkert.:
    • Petters foreldre ble sannsynligvis gift i 1645. En kiste med foreldrenes initialer og dette årstallet er nevnt i skiftet etter Petter Dass.
    • Etter loven må Petter ha vært minst 25 år da han søkte om kapellanstilling en gang før sommeren 1671.
    • I manntallet av 1701 oppgav Petter Dass sin alder til 54 år.
  2. Dødsdatoen er oppgitt i et brev fra kapellanen i Nesna, Johan Hanssøn Klæbo, datert 20. oktober 1716. Ifølge kirkeboken for Brønnøy ble han begravet 13. søndag etter trefoldighet, dvs 18. september 1707.