Sjøgut

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Kom igaar ifra Langtur,
driver paa Gaten idag
blaaklædt, med Luen paa Skakke,
og tar det i Ro og Mak;
ser sig om saan lidt forundret
- kjender sig godt igjen,
nikker til Byens Piker,
som rødmer og smiler igjen.

I «Lædikken» i sin Kiste,
som han idag hented hjem.
har han et Skjærf av Silke,
saa fint, til Sin «lilla ven»
Naboens vakre Maria,
tænk hvor hun nu vil bli gla
- det bedste, som var i Bahia,
med Silkefrynser, ja, ja!

Med straalende spanske Farver,
Striper av gult og rødt.
Dansken ombord i «Atlantic»
han sa, «det var da Skam sødt!»
For Smak har han aldrig manglet
i noen Henseende, nei,
har kysset de deiligste Piker
saa ofte, de krydsed hans Vei.

Var engang forlovet i London
med Piken paa «City of Rom»,
men sluttet tilsidst med at skrive
og skjønte, han hadde vært dom.
Saa meget kan times en sjømand,
som gaar «uti fremmande Land»,
han længes tilslut dog mot hende,
som bor paa den hjemlige Strand.

Ja, naar det om Høstkvelden skumrer,
og Kystbyens Lygter blir tændt,
da træffer du tidt paa din Vandring
saa mangen en gammel Bekjendt:
En kommer fra Kanada-traden,
en anden fra flere Aars Tur,
en tredje fra Prærie-landet
i flotteste Yankee-mundur.

Og alle de gamle Skuter
de svinger paa Havnen ind,
mens Flaget fra Gaflen vifter
og fylder med Minder dit Sind
om Gutternes muntre Sange,
som kjækt ifra Gangspillet klang,
derinde paa Kisten i Ruffet
der faldt ikke Tiden saa lang!

Ja, friskt som en Dans er Livet
paa Blaamyren vidstrakt og stor,
og mangen en snurrig «Ende»
der spindes paa Frivakt ombord;
saa før jeg min Vise slutter,
et «Leve» ei glemme jeg kan
for alle de blaaklædte Gutter,
som hædrer vort Flag og vort Land!



Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.