To venner

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
(Fra gutteårene.)

Igjennem enger gaar vi . . .
Med sug av hete læber
sig blomsterstøvet klæber
til sko og søndagsklær.
Og nu er natten nær.
Hvor Frognerelven rinder,
en sølvtraad staar og skinner;
der laa vi nys og plasket
i solnedgangens skjær.

Og skjønt jeg godt kan høre,
hvor Kristian gaar og snøfter,
mens benene han løfter
forsiktig i mit spor
og sier ei et ord,
er dog der noe ved ham,
som gjør mig aldrig kjed ham,
et mystisk, himmelsk noe --
For han er Birgits bror.

Træt jeg mit hode bryter,
gjør vold paa hver en evne,
blot for at han skal nævne
den Elskeliges navn.
Tung er min sjæl av savn.
Til flukt snart høit den stiger
mot solnedgangens riker,
snart synker den i mismod
som en aapen favn.

-- Nu straaler Frogerelven!
-- Ja, den stralle bare,
jeg hører Kristian svare.
-- Nu rødmer det i vest!
-- Du snakker som en prest . . .
Da er det trods mit mismod
at vild av glød og stridsmot
frem gjennem natten stormer
en krigsmand paa en hest.

Hvad bryr han sig om Kristian?
Der op til kamp en sprænger,
gror ingen blomster længer,
og flammesvidd og sort
har græsset tørket bort.
Men høit paa sadelknappen,
svøpt kjærlig ind i akppen,
hvem kneiser der? -- Min dronning,
    den stolte Birgit Mordt!
    
La saa kun byen maape!
Her ei pardon tilstedes.
Ved denne slekt jeg ledes,
som aldrig mig forstod,
trods ilden i mit blod.
-- Jerusalem, her kommer
Guds hevner og din dommer
med sverd i haand! Nu er det
for sent at øve bot.

Fuldbyrdet! -- Og jeg knæler.
Stilt tar jeg hendes hænder.
-- Gud, hvor du ogsaa render!
jeg hører Kristians røst,
nu hele byens trøst.
Paany straks blomster kikker
av græsset frem og nikker
og gjenfødt drømmer somren,
at aldrig det var høst.

Men foran os paa bakken,
klædt ind av lyse birke,
staar Vestre Akers kirke
i drømmefred og ro.
Og der er plads for to.
Nu sommernatten sænker
sit brudeslør, jeg tænker,
og hvem engang blir bruden,
det vet, det vet jeg jo!