Vise

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk


Dypt i svarte skogen
økehuggets klang,
op mot lerkemylret
slaamaskinens sang.
Engen meies bort,
græs og blomster, det gaar fort;
trangere blir kredsen,
altid mere trang.

Inderst inde sitter
med sin ungeflok
akerhønen, stakkar,
og den vet det nok:
Hvor det gror av liv,
skjærer slaamaskinens kniv -
Mins den vel, da vaaren
kom med lek og lokk?

Slik er livet, venner,
livet, som vi fik:
Trangere blir kredsen,
beskere dets drik -
Nu er flek igjen . . .
Jægern staar paa lur ved den.
Døden er det, døden
med sit speiderblik.

Græs og blomster falder
motstandsløst til jord . . .
Og saa knalder skuddet -
Hør mit siste ord:
Skogen er fuld av troll,
græsset rødt ved svik og vold -
Lerker! Kvad av lerker!
Haabets lerkekor!