Efter skoleferien

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Hjem fra landet! . . . Mørket kommer.
Og jeg staar fortapt i porten,
glytter op mot gatenumret:
Huset heter nummer fjorten.

Matt og gra aav høstlig tungsind
luften her i gaten kjendes.
Paa den andre siden huset
alt en stille lykte tændes.

Hjem fra høie, friske himle,
sang og brus av grønne blade,
indianerlek i skoger,
saltvandslukt og saltvandsbade -

morgendugg og svalekvitter
samt et rovfuglskrik, jeg hørte
sent en julikvæld, da skyer,
vildt forrevne, maanen slørte!

Og jeg minds, hvor blodet isnet
av det vellystgys, jeg sanset.
Hvast det skar igjennem sjælen.
Ramt i hjertet da jeg stanset.

Hjem til gatens sluk fra fjeldet!
Hjem fra stjernerne og solen!
Ja, nu er jeg atter hjemme,
og imorgen er det skolen!

Dette rovfuglskrik, jeg hørte,
iltert, kaldt, var livets stemme.
Hvor det klang forhærdet hjemløst!
Ja, nu er paany jeg hjemme!

Op det trak til regn og uveir,
mens i skog jeg veiløs irret.
Urlydvildt, saa sjælen dirret,
skrek en rovfugl -

Og med dette skrik i hjertet,
indespærret, lænkebundet,
graater jeg i kval, i avmakt . . .
Nu er sommerdrømmen svundet!