Fætterens markedssang
Min kloge Onkel Mikkel Hals
paa Grundsæt agter spigre
op Bod og Disk, hvor han tilfals
vil holde Løfter digre.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Ak, vogt Dig vel at kjøbe der!
Og see Dig fore nøie,
at ei Du faaer en Kyllingfjer
for Lykkens Papagøie!
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Der kjøbes Ræv og Kattepuus
istedet fore Zobler,
og Løfter i et Kræmmerhuus
af blanke Sæbebobler.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Der kjøbes Huus og Hjem galant.
Kun lidet koster dette.
Men sæt, at Du ei Huset fandt:
saa husk at Kaart er' lette.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Der faaes gratis gode Raad.
For en fingert Bestalling,
for brustet Haab han tager Graad
som god kontant Betaling.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Den falske Verdens Bakkelse
Du faaer, hvis Du er snagen;
og sukkerstrøet Snakkelse,
saafremt Du er bedragen.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Med Embedet han fik Forstand.
Dog intet overflødigt.
Nu sælger ogsaa deraf Han
hvad han ei troer er nødigt.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Som Posekiger sidder han.
Ak, var hvert Skib paa Vande
saa tomt som han er paa Forstand,
da kom ei Kontrabande.
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Han Dumhed paa Kreditoplag
har udi Magaziner.
Men kjøber Du hans Vid, da tag
tiltakke med Qvintiner!
Kjøber Kat i Pose!
Mosedot for Rose!
Kjøber Spurv og Krage
paa Tage!
Dog kjøber Du hans Hovedbloks
Forstand, Du huske, Kjære,
at Onkel handler kun med Stocks,
som ikke existere!
Synder med det mørke Blik,
see dog mod det Høje!
Veed du ej, at derfra fik
du saa mildt et Øje?
at en Frelser derfra gik,
sprængende din Bøje?
Skyen som i Øjet hang,
kan du vist forjage.
Armen, som i Kummer sank,
Stjerner end kan tage.
Lære Engles Jubelsang
kan endnu din Klage.
Angerstornen, blot du vil
Glædeskrands kan blive.
Som en Engleving dit Smil
kan til Himlen flyve,
og et evangeliskt Hil
om din Læbe skrive.
Øjet, natlig Fakkel var,
Glorieglimt er vorden;
Tænderne, som Eder skar,
Sølverstrænges Orden;
Mund, som huset Satan har,
Tempel blev paa Jorden.
Vil du -- fra dit Hjertes Bund
kan du Englen mane,
og fra Herrens blaae Paulun
Ti med Sejersfane.
Tro og Villje -- tro det kun --
bryder Himmelbane.
av Henrik Wergeland.
Slå på automatisk oppdatering av kommentarer