Fra Monte Pincio.
En højde over Rom, stadens spadseregang, hvor musiken spiller og den fornemme verden mødes hver aften.
Aftenen kommer, solen står rød,
farvende stråler i rummet henskylle
lyslængsel'ns glans i uendelig fylde; -
fjældet forklares som åsyn i død.
Kuplerne gløder, men længere borte
tågen langs markernes blålige sorte
vugger opover som glemselen før:
over hin dal dækker tusen års slør.
Aft'nen, hvor rød og varm,
blusser af folkelarm,
glødende hornmusik,
blomster og brune blik. -
Fortidens store står rundtom, knap kente,
bundne i marmor og vente.[1]
Vesper det ringer, i rødmende luft
tonernes offerdamp tåger og spredes,
kirkernes hellige halvmørke bredes,
aftenbøn bæver i ord og i duft.
Ildbæltet over Sabinerne spænnes,
blus på Kampagnen af hyrderne tændes,
Roma med lamperne frembryder mat,
ligesom sagn af historiens nat.
Gennem den unge kvæld
hopper en Saltarell';
sværmere knalder til
latter og morraspil; -
tankerne stræber i farver og toner
trofast mod det, som forsoner.
Lyset har tabt i sin lydløse kamp,
himmelen hvælver de dunkelblå buer,
dybt fra dens evighed stjærnerne luer,
jordmassen synker i tåge og damp.
Øjnene flygter fra mørket mod staden,
møder et ligtog med fakler i gaden;
natten det søger, men lysenes flag
vifter dog håb fra den evige dag.
Muntert en mandolin
lyder til dans og vin,
munkesang, gadeleg
døves af tappenstreg; -
gennem det drømmende livsårens banken
glimter med daglys i tanken.
Stille det bliver, end dunklere blå
himmelen våger og venter; - opunder
fortid, som drømmer, og fremtid, som stunder,
usikre blus i det rugende grå!
Men de vil samle sig! Roma fremstige
lystændt en nat for Italiens rige:
klokkerne kime, kanonerne slå,
minnerne flamme på fremtidens blå! -
Yndig om håb og tro
op mod nygifte to,
jubler en sanger til
cither og fløjtespil.
Stærkere længsler får barnesød hvile; -
mindre tør vågne og smile.
Merknader[rediger]
- ↑ Marmorbuster af Italiens navnkundige mænd står rundt pladsen på monte Pincio.
av Bjørnstjerne Bjørnson.
Slå på automatisk oppdatering av kommentarer