Glommens 17de mais-qvæde

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Skjøn-Vorma hun holder i krandset Haand
      et trefarvet Vimpelbaand:
Paa Eidsvolds Strand det vajed
      om nyplantet Frihedsvaand.
Men bredarmet Glom
      til Sarpe-flom
en Østerdals-Furustok bær'.
      Hiin Bendel dertil
      han fæste vil,
og reise Norbann'ret der.

Naar Maibanner vajer i Sarpe-flom,
      da stimle skal Folket om,
og lære: kun Folkets Styrke
      kan værne dets Helligdom;
      at Arme der vil,
      og Hærder til,
      af skinnende Muskler en Foss,
      hvis opløftes skal
      den Lov over Dal,
      den Frihedens Ark blandt Os.

Som Storglommen farer -- i stærken Arm
      den leger med Harpekarm.
Hvad Godt der i Norge hændes
      Han synger af fulden Barm.
      Han synger hvordan
      Kong Carl Johan
      tveeggede Brodersværd brød;
      at Kongernes Far
      til Fattigmand skar
      saamangen en Skive Brød.

Opstegen til Sarpsborg nær Himlens Sky,
      Han øiner om Haldens By
Storhavet funkle under
      Kjær-Syttendemajens Gry.
      Da blegner han brat.
      Han føler, at
      en Guddom ham fører tilgravs.
      Den hvirvler ham nu
      med Sarp-Halelu
      til Frihed, til Død, tilhavs.

-- Kom Normand, og sæt dig paa Borge-skrænt
      og mærk i din Sjel paa Prent
det Qvad, som bruser under
      paa Harpen af Almagt spændt!
      hvor rungende Glom,
      den Strengeflom,
      lovsynger den tvekronte Carl,
      som agtede Nor,
      den Løve, for stor
      at tøiles af Gøthajarl!

Bekrandser med Hafslundens Egeflor
      det Norriges Underchor,
som synger Borgerkongen
      saa mandige Æresord:
      "Hil være dig Drot!
      Du sidder godt.
      Thi Maifolket bærer dig nu.
      Dig Tillid og Tro
      er Stallare to:
      De æres i Nord som Du."

Se derfor sig reiser den Furu, som
      hidførtes af stærke Glom,
og som den milde Vorma
      bandt trefarvet Bendel om,
      paa Frihedens Dag
      til Æresflag
      for Dig i den rungende Foss!
      Den skummer tilgravs
      hver Nidding, tilhavs,
      som krøb mellem Dig og Os.

av Henrik Wergeland.




avatar

Chaekyung

for 8 måneder siden
Poeng 0++
what
Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.