Norge til Amerika

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
VED OLE BULLS DIDREISE

      O Amerika, betroe'd
har jeg dig med ængstlig Ahnen
      Ham, min Fattigdoms Klenod,
      Ham, mit Hjertes bedste Blod!
            Lad Platanen
      kjærligt ham imødesuse,
            Alleghannen
      ham i venlig Grotte huse,
            Susquehannen
      som en dæmpet Harpe suse
      Ham, min Elskling, ham imod!

      Han med Buens lette Spil
kan til Dands din Panther tvinge,
      og (hvad der skal mere til)
      Slave-Ejeren til Smiil.
            Han kan bringe
      Carolinas arme Neger
            til at springe
      gladere end Barn som leger,
            sig at svinge
      snellere end Hjulets Eger . .
      O, Han kan det, om han vil.

      Men, som om hans Bue blev
pludselig med Tordner svanger,
      som om den i Luften skrev
      trylleformlet Frihedsbrev,
            Skræk og Anger
      fylder Herrens Hjertekammer
            som med Slanger,
      tusind Blik i Mulmet flammer
            hos hans Fanger . .
      Ve ham, ve ham! Slavens Jammer
      klagende min Bull beskrev.

      Far da hen, far hen, min Søn!
Lad din Tryllebue skjænke
      arme Negers Suk iløn
      Styrken af en bønhørt Bøn,
            saa hans Lænke
      for dens Strøg maa sønderbriste!
            Da sig sænke
      signende Platanens Kviste,
            og jeg tænke
      kan med Stolthed, Dig at miste,
      Ole Bull, min Søn, min Søn!

      Thi hist vest, did Du vil fly,
er min egen Friheds Kjerne
      voxet i Plataners Ly,
      baaret hid paa svanger Sky.
            Derfor gjerne
      vilde jeg taknemlig sende
            til dens fjerne
      Fosterland ved Havets Ende
            herlig Stjerne,
      og af dem, som hjemme brænde,
      straaler ingen med dit Ry.