Til mine samtidige

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Min blaaste nordsnoen hvast ind til skindet.
         Er livet ondt?
Mig klappet solvinder mykt over kindet.
         Er livet godt?
En stormstøts varsel . . . Saa faar vi os gi
under tak, før uveiret kommer.
Lavt stryker svalen forbi.

I venner fra ungdommens dage, kom, la os sætte
os ned i en liten, sluttet og broderlig ring!
Ikke at undre sig paa at vi nu er litt trætte,
vi, som har flakket saa vide, saa rastløst omkring.

Ikke at undre sig paa at vi nu er litt triste.
Visen, vi muntret os med, hadde mange slags klang.
Kom, ræk mig din haand! Thi synger vi alt paa det siste
vers av vort korte jordlivs sterke, brusende sang.

I venner fra ungdommens dage, ett mins I alle,
at natten den kortet vi helst med vers og med vin,
vin til at tændes og blusse av, vers til at tralle,
de første i visen, som nu steg fager og fin.

Mange blev versene. Alt har vi naadd til det siste.
Utrygt det liv, som vi fik. Var det ondt, var det godt?
Vet kun at intet av det ,vi har levd, tør vi miste.
Visen har danset av lykke, og visen har graatt.

I venner fra ungdommens dage, kom, la os sætte
os ned i en liten, sluttet og broderlig ring!
Inde og ute har skyggene samlet sig tætte . . .
Det siste fortrolige vers om mennesker og ting!