VI. DEN UNGE MANDS DIKTE TIL HENDE - V.

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Jeg bød farvel . . . Da stanset jeg med ett.
Jeg saa, dit blik var fattigslig og trist.
Og til mit hjerte fôr det tungt og hett
en ømhetsstrøm. Ak, længe siden sist!
Jeg tok det lilel hodet i min haand
og bøiet det andakt mot mit bryst
og sa i spøk: Du lille menneskeaand!
Du menneskebarn av haab og kval og lyst!

Det var, som i tiden i sin fart stod still,
som alt av ondt sank glemt i dette nu.
I stunden var der ikke ander til
paa denne jord end bare jeg og du.
Vi hadde sagt hinanden hvasse ord,
vi hadde git hinanden saar paa saar.
Nu strøk jeg bort hver ensom taares spor,
idet jeg strøk med haanden mot dit haar.

Og uten ord, mens langsomt mørket faldt,
vi stod der længe haand i haand, vi to.
Bak aasen blafret frem en stjerne kaldt.
I os var stilhet og den gode ro.
Dit væsen hadde blandet sig med mit,
og da jeg atter hilste dig farvel,
var blikket, som jeg møtte, sterkt og frit.
Du smilte til mig, og jeg smilte selv.