Ene

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Sigbjørn Obstfelder

Jeg havde ild nok, da jeg var ung,
     - ild nok, -


     et blåtoppet luehav,
     ideer, ideer,
     gjæring og fødsel,
     brusen og smelten!


Da jeg var ung!


     - Noget, som tabtes,
     noget, som ei fandtes,
     håb, som brast,
     ild, som sluktes . . .


Der arbeider sig frem her inat
hos en forpint mand,
i en jaget sjæl,
ord.


     Ord . . .


Mit liv er ord.
(Og det er skade.)
Visne ord.
Stivnede hjerteslag.


     Hjerteslag!


     Gud!
     Du, som er jeget i livsfylden!


     Gud,
     du, som skaber!
     - smerter!
     kimer,
     ord -


     du -
     hvem jeg tænker mig lig os,
     men dit ansigt klart,
     din pande lys -


     du -
     hvis menneskenavn
     ensomheden
     atter og atter
     om mig hvisker,
     vifter og hvisker,
     med ukjendte stemmer nynner,
     - dette forpinte menneske,
     som blot, blot, blot
     har ord -
     husker du det da?


              *


     Nu brænder lyset ned i stagen,
     nu vandrer mørkets ånder
          på spidse tær
          ind i mit rum.


     Lysner der linjer
     der borte i krogen?


     Var det mørket, som hvisked
     om kvindelinjer,
     hvide og runde?


     Hulker der hjerter
     der borte i krogen?


     Er det ånder, som sukker?
     om død, og om nat?


     Hjerteslag . . . .


          Den,
          hvem dødsdronningen
          har udkåret,
          den,
          hvem dødsdronningen
          elsker,
          han
          er ene.


          Den,
          hvem dødsdronningen,
          når på jord
          er nat,
          men det i himlens lydfyldte hvælving
          er dag,
          er blændende, himmelsk dag,


          den,
          hvem dødsdronningen
          har da betegnet,
          dødsdronningen, dødsdronningen,
          han
          er ved jorddag ene.



{{Kategori:døden]]