Norges frihed

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

O! hører Nationer det Ord, som gjenlyder
Colombias Sletter og Norriges Fjeld.
O! hør det, o hør det -- det Ærefrygt byder,
Det er Majestæt, dets Virkning er: Held,
     Ja Held bærer Frihed
     Sin Dyrker fra Himlen ned!
     Dens Pris høit skal gjalde!
     Despoterne falde
          Ved Lænkernes Brud!

Ha! Seinens Bredder ei mere nu skjælve
Ved Thronernes Rysten, Bastillernes Fald;
Men Norriges Strømme sig høiere hvælve,
Som følte de, Normænds, de Gjenfødtes Kald.
     Ær Norriges Frihed,
     Som her blot af Love veed,
     Hæver de Normænds Aand,
     Binder med ædle Baand
          Konge og Folk!

End damper jo fra Amerikas Sletter
Tyrannernes Hæres det udgydte Blod:
Det gjenreiste Hellas jo Aaget alt letter
Og Friheden reises hvor Halvmaanen stod:
     Mildere Frihedens Vinge
     Sig over Norge mon svinge
     Og udryste Held
     Over Dal, over Fjeld,
          Over frifødte Æt!

Lænkerne bruste, som bandt over Have,
          Rustne og tunge ved Seclernes Old:
Da Norriges Mænd først sig Friheden gave;
-- O! Himlenes Herre! vor Frihed ophold!
     Lad Scandiens Kongehelt
     Carl, alle Heltes Helt,
     Paa Hakoners Throne
     Høit bære sin Krone
          Til sildige Grav!

Himmelen synes Velsignelser brede
Over vort Norge ved frugtbare Aar.
I kommende Tider Held Herren berede
Vort herlige Land i dets skjønneste Vaar!
     Her Freden smiler:
     Her Normands Sværd hviler
     Som lyner for Land
     For Norriges Carl Johan
          Og for den Frihed, vi nyde!

av Henrik Wergeland.




Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.