Normands-sang

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Mel.: For Norge, Kjæmpers Fødeland.


Vi gamle Kjæmpestammens Skud
      med nye Frihedshatte,
vi Normænd prise maae den Gud,
      som her vor Vugge satte.
            Ja! sidder ei den Normand godt,
            paa Odelsager liig en Drot,
mens andre Steder svedig Hud
      til Herrepidsk maa skatte?

Ja har ei Landet fagert Let?
      Mon skabt til Niddings Amme?
Det lærer i sin Majestæt
      alt Barnets Mod at flamme.
            Ja saadan Høiheds Præg det har,
            som om Guds Aasyns Speil det var,
som om han, da han skabte det,
      med Almagt vilde bramme!

Vel! det er vakkert nok og sundt,
      og fuldt af gylden Grøde,
naar flittig Arm sin Senebundt
      i ærlig Sved vil bløde.
            Og vakkre Folk jo bærer det,
            som var den Thors og Freias Æt?
Dem spænder Frihedsbann'ret rundt
      sit Telt det morgenrøde.


Men vanted disse Dale selv,
      der gylden Rigdom avle,
omfavnte sødt af Sjø og Elv
      i Lye af Jøkelgavle:
            da der er arvet Frihed ved
            at føde Dyd og Tapperhed
og Daad, der skal paa Gravens Hvælv
      opreise Sagas Tavle.

Den Fædrekraft, vor Arvelod,
      I Norges Mænd lovsynger!
Den i vort friske Hjertes Blod
      sig glødende forynger.
            Vær Norsk! thi viid, i dette Ord,
            er al den Dyd, du kræves for
af Ham, der her dig aande lod
      og ei blandt Trælleklynger.

av Henrik Wergeland.




Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.