Til mjøs-dampbaaden "Jernbarden"
(Mel. "Svøm højt paa Kodans Bølge").
Jernbarden selv kan synge
sin egen Poesi,
som Bølgens hvide Tunge
skal højlydt stemme i.
Og alt som stærken Bølge
har sjunget ud sit Chor,
den i et Æresfølge
med Perler strøer hans Spor.
Da maae vel norske Hjerter
forene sig i Sang
til jublende Koncerter
med Vovers stærke Klang,
fra Minde, hvor nu Valen
er rød af Kløvrens Blod
til vi i Gudbrandsdalen
alt øine Dovres Fod?
Se, alt som Snekken higer,
som Fjernerne forgaae,
se gamle Kongeriger
i lange Omrids blaa!
Som Mjøsens Kongethrone
hist dukker Helgø frem.
O her lad Sangen tone
i Hjertet af vort Hjem!
Held dig, Vidundersnekke
paa Mjøsens stolte Fjord!
Dig, som maa Minder vække
om Dragerne i Nord!
Thi staalsat er din Bringe,
berømmeligt dit Navn,
og, som til Kamp at springe,
staaer Løven i din Stavn.
Gid frie Mænd du bære,
Jernbarde, maa ombord,
hvis Daad er Norges Ære,
dets Glæde deres Ord!
Gid Frihedsflaget flyde
med Signen over dem,
mens stærke Aander skyde
den stolte Snekke frem!
Men skulde Frihedsflaget
forsvinde fra din Mast,
som Blomsten, der er slaget
hvor Lja'en bider hvast,
naar trællet er Nationen
og kuet i sit Sind,
i Mjøsen Gallionen
Du bore, og forsvind!
Men før vil Skreja briste
som usselt Leerfald ned,
sin Skjønhed Toten miste,
og Hedemarken med.
Derfor vi kunne hæve
vort Glas med disse Ord:
"Jernbarden længe leve!
Malmdragen i vort Nord!"