Ivar Aasen
Ivar Aasen (5. august 1813 - 1896) kom fra stusslige kår og hadde i utgangspunktet liten tilgang til luksusgoder som skoletilbud. For han var det intet hinder og han skaffet seg på egenhånd enorme kunnskaper ved å lese om alt han interesserte seg for.
Han fikk med tiden jobb som huslærer og det gav han god anledning til å grave seg dypere ned i litteratur om de to største interessene hans: grammatikk og botanikk.
Aasens plass i historien[rediger]
I 1830-årene sammensverget makteliten om å sette til livs en norsk språk-reformasjon, og Aasen besluttet at dette var så viktig at han måtte ha en finger med i spillet.
I 1836 laget han derfor en nøye utpønsket plan for hvis mål var noe så beskjedent som å skape "et selvstendig og nasjonalt språk".
Steg en utførte han året etter da han reiste rundt Sunnmøre og systematisk dokumenterte de innfødtes dialekter. Da han kunne slå i bordet med det unike verket Den søndmørske Dialekt i 1841 brukte han det til å forklare vokterne av datidens større pengesekker at det var nødvendig at han nå dro på rundreise landet rundt for å studere alle landets ulike talemål. Han la vekt på at det var særlig nødvendig at han utarbeidet ett "ægte norsk Skriftprog".
Pengebinge-eliten innså at motstand var nyttelø st og gav etter; Ivar Aasen fikk stipend. Årene 1842-1847 studere han de innfødtes språk rundt om i landet, spesielt i døla områder som Vestlandet og indre bygder på Østlandet der de innfødtes talemål var lite påvirket av det danske språket som Norge hadde blitt påtvunget i generasjoner.
Nøye planlegging og systematisk hardt arbeid gjorde at Ivar Aasen i 1848 kunne utgi Det norske Folkesprogs Grammatik og i 1850 ordboken Ordbog over det norske Folkesprog. De følgende årene fortsatte han arbeidet med å lage en generell normalform for alle dialektene.
Ivar Aasen sitt livsverk, grammatikker og ordbøker er grunnlaget for skriftspråket som i dag er kjent som Nynorsk. Ivar Aasen er først og fremst nynorskens far.
Poesi[rediger]
Fem Viser (1843)[rediger]
Symra (1875)[rediger]
Eksterne lenker[rediger]
- Aasentunet Ein heimesida for Nynorsk Kultursentrum og Ivar Aasen-tunet
- Høgskolen i Volda: Ivar Aasen instituttet
Kommentarer til nettsiden[rediger]
«Hei 8B. Denne kilden er bra»
Slå på automatisk oppdatering av kommentarer
Anonym feiging (285508cb08)
Permanent lenke |
Anonym feiging (3284ad6752)
Permanent lenke |