Mindeqvad over sorenskriver Knudssøn

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Normænd, kommer og følger
          did, hvor Kummeren vinker
og peger paa Tidsstrømmens Bølger,
der hylle nu Stjernen, som blinker
     høit over Frihedens Palme,
     men ak, nu mon falme.

Kommer og følger de Toner,
som døende flyve fra Strenge;
de føre, hvor Kummeren throner
under sorgklædte Fyrre paa Enge,
did, hvor Sorg sidder bleg
og stirrer paa fældede Eeg.

Alvorlige Normænd, I ahne
          mit Qvad -- ei I Tanken tør fatte:
"hvad? tør Døden misundelig rane
Frihedens helligste Skatte?"
Følger, følger! styrer jer Gang
efter min klagende Sang!

     Seer hist den sorgklædte Qvinde
     imellem Fyrrenes Grene,
     knælende hist ved et Liig,
     Friheds Gudinde.
     Normand! rører det dig?
     kjender du vel disse Bene?
     denne Krands om hans Lokker,
     Egeløvskrandsen, du gav
     din Knudssøn? . . o Norge,
     knæl ved hans Grav,
hvis Ord var Frihedens fjeldfaste Borge,
som Modstand ei rokker!

      -- Ja, han er borte, din Ven!
     Knudssøn mon Himlen tilbage
     vel kræve; -- hans daadfulde Dage
     beholdt dog Norge igjen!

Hæv dig Frihed! knæl ei ved Baaren!
Dog see, dine mandige Sønner
hemme knapt Taaren.
Nornen ved Bønner
ikke kan vende sin Iid;
men evigt den kommende Tid
vor Knudssøn skal bygge
et hædrende Minde,
som reise sin Tinde
i Frihedens Skygge.

Hæv dig Norge! knæl ei ved Baaren!
Dog see, dine mandige Sønner
hemme knapt Taaren.
     Men evigen grønner,
     Knudssøn dit Minde
     og Tiden skal finde
     Normænd lig Knudssøn, som Frihedens Skjold
     og Hævder mod Vold.
     Evig i Salen
     hist din Skygge skal svæve,
     lytte med Lyst
     Til Mændenes Ord udi Hallen,
     naar for Friheden hæve
     de frihedselskende Bryst!

av Henrik Wergeland.




Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.