Julenat

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Det evige vaade snefald
synker foruden en lyd
nedover jernstakittets
rækker af rustne spyd.

Da stiger en sælsom tuden
fra sør. Det er havets gjø.
Det hvidner. Nogen i ruden
ser mod den sorte sjø.

En blaasende dør staar aaben.
Der skrider en pige, stiv.
Hun bærer i kolde kaaben
en stump af sit eget liv.

Og nedover armens vugge
brer hun det mørke haar,
at ikke et stænk skal dugge
det levende liv, som slaar — — —

Og selv er hun streng og stille
og endelig rolig nu.
Hun bærer sin tause lille
ud i den store gru — —

Men midt i en storm som svulmet,
forrykende vild og graa,
syntes hun se bag mulmet
glans af den himmel blaa — —

Der rødmer et barneminde
fra Bibelens Betlehem —
der toner en stemme: Kvinde!
Din skyld er forladt. Gaa hjem!

Men drømmene dør — det falmer,
det deilige paradis —
og høie med kors og palmer
synker i sne og is —

Og ensomme taarer brænder,
for bønner blev aldrig brød —
og begge de nakne hænder
holder et barn af kjød.

Det bærer hun frem i skyggen
under den frosne strand.
Der hopper hun bent fra bryggen
ned i det svarte vand.

*


Stille gaar dag af dvale.
Høit fra sin prækestol
holder en præst en tale
gjennem den tynde sol.

Han trykker med blege hænder
sin elskede hjord i favn,
og kalder dem alle venner
i frelserens, Jesu navn.

Og øverst i alterskinnet
sidder Guds moder huld,
bøiet i dybblaat linnet
over et barn af guld.