Juleaften

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Jonas Lie

(Under et Billede af Mutrenthaler.)

 Nu tændes Lys over Land og Strand
 Og i de eensomme mørke Dale,
 Med Praas og Tyri af Fattigmand,
 Med Lysekroner i Stormands Sale,
       For glædelig Juul!

 For attenhundrede Aar inat
 Paa Himlen tændtes der Stjernekroner,
 Og Engle dalte og sang om, at
 Til Jorden fødtes os en Forsoner,
       En glædelig Juul!

 Gud leded' hellige Konger tre:
 De Jesusbarnet i Stalden finde,
 Med gyldne Kroner de sank i Knæ,
 Gav Julegaver og holdt derinde
       En glædelig Juul!

 Hver Julekvæld i de mange Aar
 Har Himlen festligholdt Fødselsstunden;
 Da Jorderige i Gjenskin staar
 Af al den Lysning fra Himmelbunden,
       For glædelig Juul!

 Hvor fattig Jorden i Festen er!
 See Universer til Ære tindre
 I Vinternatten som Juletrær,
 Og Engle under med Sang erindre
       En glædelig Juul!

 Dog os til Ære er Festen gjort;
 Thi i vor fattige Huusmandstue
 Der oprandt Lyset, som blev saa stort,
 At hele Verden tog deraf Lue,
       Fik glædelig Juul!

 Og derfor Englene stige ned
 Og titte til vore Julestuer;
 De bringe Gaver fra Himlen med,
 Hvor Julefesten dem rigtigt huer,
       Og glædelig Juul!